Ik ben iemand die soms vele uurtjes besteed aan het digitaal restaureren van foto’s. Wanneer er dan een optie komt om dat werk te automatiseren en in tijd te verkorten dan ben ik daar helemaal voor. Ik ga deze test uitvoeren met een foto waar nogal wat aan mankeert, zodat ik kan zien wat de mogelijkheden van Fotoherstel binnen Photoshop zijn.

Moeite met grote bestanden

Mijn eerste poging verzandde in lang wachten met minimaal resultaat, alhoewel ik moet zeggen dat de kras op de foto redelijk was weggewerkt (althans dat dacht ik). De waarde fotoverbetering had ik op 18 gezet en de waarde krasvermindering op 50. Ik ben er nog niet helemaal achter wat die schuif fotoverbetering nou doet. Na het overzetten van de foto naar een nieuwe laag ging Photoshop een beetje moeilijk doen. Dat kan natuurlijk een geheugen probleem zijn. Dus het programma afgesloten en opnieuw opgestart.

Na het opnieuw openen van het PSD bestand ben ik wat dichterbij gaan kijken naar de verwijderde kras. Toen zag ik dat deze niet zo mooi was verwijderd als ik in eerste instantie dacht. De neus van het jongetje was in zijn geheel verdwenen!

Kind met neus en kras
Kind zonder neus en kras

Verdere test met een kleiner bestand

Vanwege de problematische verwerking van een groot bestand ben ik deze nieuwe functie in Ps maar verder gaan testen met een klein bestand. Dat is op zich al jammer omdat grote bestanden beter geschikt zijn voor mooie afdrukken.

De schuif fotoverbetering nu helemaal op 100 gezet om te zien wat dat nou daadwerkelijk doet. En ook met een kleiner bestand had Ps even de tijd nodig voor verwerking. Na de verwerking toch de applicatie weer opnieuw op moeten starten omdat hij vastliep. Dus ik zal de foto nog verder verkleinen voor een soepele verwerking. Maar ik heb wel ontdekt dat fotoherstel vooral de structuur uit een foto haalt zoals de filmkorrel. Het smeert de tinten uit, een soort van smudge of oilpaint effect. Jammer, want ik ben van mening dat de structuur zichtbaar moet blijven in een foto in tegenstelling tot storende ruis. Maar door een lagere waarde te gebruiken is deze optie te gebruiken als ruisonderdrukker. Maar wat doet dan de schuif ruisonderdrukking binnen dit filter? Dat filter doet zijn werk, maar veel langzamer dan het standaard filter van Ps om de ruis te onderdrukken.

Conclusie

Ik ben nog steeds geen AI programma tegengekomen die goed zijn werk doet. Daarnaast laat het filter op mijn computer Photoshop vastlopen, waardoor ik deze moet herstarten. Het fotoherstel filter is niets meer dan een ruisonderdrukking optie. Krassen weghalen doet het inderdaad, maar de gevolgen voor de rest van de afbeelding zijn desastreus, dus moet je toch weer aan de slag om details terug te halen. Helaas want ik had graag gezien dat er eindelijk iets op de markt zou zijn die deze klus aan kan.

Fotoherstel zonder gebruik van AI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *