Ik volg met grote interesse de ontwikkelingen op AI gebied, vooral die op het vlak van foto restauratie en inkleuren. Het scheelt een heleboel werk en maakt het goedkoper voor de klant wanneer er tools op de markt komen die het ‘handwerk’ kunnen overnemen. Af en toe probeer ik wat uit op dat gebied en had vooral goede geluiden gehoord over de laatste software van Microsoft en My Heritage. Ja en dan wil ik dat ook wel met eigen ogen zien. Ze laten vaak mooie resultaten zien op hun websites maar werkt het ook werkelijk zo?

My Heritage

My Heritage heeft al gelijk een grote beperking, hun restauratie software werkt alleen op portretten. Wat de tool voornamelijk doet is het weghalen van structuur en gooit er een verzachting overheen waardoor kleine onregelmatigheden onzichtbaar worden. Daarnaast wordt het contrast aangepast om de foto wat meer pit te geven. Dat verzachten van het beeld haalt in mijn ogen het karakter uit de foto, op oude foto’s moet gewoonweg een zilverkorrel zichtbaar zijn. Het programma herkent ook geen lokale beschadigingen en doet daar niets mee, het is in feite een filter wat over de hele foto wordt toegepast. Nog niet de AI waar ik persoonlijk op zit te wachten.

Een foto aangepast door My Heritage

Op de foto hierboven zie je wat de software doet. Er komt een vervaging overheen en haalt structuur en detaillering weg, let vooral op de wenkbrauwhaartjes. Er gebeurd ook iets geks, de software wijzigt de oorspronkelijke afbeelding. De ogen worden wat groter gemaakt en zoals je ziet is er een rimpel boven zijn ooglid verdwenen.

AI Photo Restore van Microsoft

Deze software behandelt de foto’s iets anders dan My Heritage en er hoeft geen herkenbaar gezicht in de foto te zitten. Het is ook geen online service maar een applicatie die je voor 19 euro kunt aanschaffen. Photo Restore maakt gebruik van smudge oftewel het uitsmeren van het beeld waarna er een verscherping overheen wordt gegooid. Ook hier verdwijnt alle structuur en detaillering uit je foto en haalt geen beschadigingen weg. Hieronder zie je een foto van een gebouw met rechts de bewerking door de software. De steentjes structuur van de muur is veranderd in uitgesmeerde lijnen. Vlekken, krassen en andere beschadigingen blijven zichtbaar.

Bewerking uitgevoerd door AI Photo Restore van Microsoft.

Conclusie

Men is aardig op weg met deze technieken, maar het verdwijnen van detaillering en structuur in de foto is echt een probleem. Daarnaast wordt de foto niet echt gerestaureerd maar een beetje ‘glad gestreken’, grote beschadigingen blijven zichtbaar. Als laatste hieronder nog een visuele vergelijking met een foto van prinses Wilhelmina.

0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Open Whatsapp
1
Wil je wat vragen?
Hallo,
Wil je informatie over de foto's die ik restaureer en verkoop of de service rond Kunstig? Vertel...