Het is mij nu wel duidelijk dat het fotoalbum iets te maken heeft met de familie van Daalen Wetters. Meerdere foto’s van deze familie zijn in het album te vinden, zoals een foto van Bastiaan Leopold. De oorspronkelijke eigenaar van het album moet wel verwant zijn aan deze familie. Zelfs de ondertekening onder een kleine aquarel die ik in het album aantrof bestaat uit de letters V.D.W. Het kunstwerkje staat op de achterkant van een visitekaartje met daarop de naam P.M. Scheurleer.
Deze Pieter Marius Scheurleer was een kapitein en kwartiermeester bij de marine en wellicht een kennis of vriend van de familie van Daalen Wetters. De vader van Bastiaan Leopold heette Melis Cato en was beroepsmilitair in Nederlands Indië. Bastiaan Leopold is dan ook in 1875 geboren op Java, Indonesië te Soerabaja.
De foto die ik van de jongeman heb is op 14 maart 1889 gemaakt door de fotograaf Wilhelm Frederik Delboij in Den Haag. Een geboren Hagenees die zijn winkel vanaf 1887 in de Passage op nummer 22 had.
Bastiaan Leopold is dus op Java geboren, in ieder geval is het gezin voor het overlijdensjaar van zijn vader (1885) naar Nederland vertrokken. Zijn vader was in dat jaar gepensioneerd Luitenant Kolonel van het Indisch leger. Wie wil dat niet een pensioen op je 50ste jaar? Hij heeft er helaas niet van kunnen genieten.
Wat is er van Bastiaan geworden?
Hij treed in 1906 in het huwelijk met de Jonkvrouw Gustavina Wilhelmina Jenny Carolina van den Bosch ook op Java geboren. Beiden hebben op dat moment geen werk, maar geheel onvermogend waren ze niet. In 1913 wonen ze samen met hun twee zonen Johan en Louis Cornelis aan de Acaciastraat nr. 114 in Den Haag. In 1923 gaan beiden scheiden, op dat moment leven ze al apart. Hij is teruggekeerd naar Indonesië en zij vertrekt vanuit Nijmegen naar Genève.
Bastiaan werkte na de scheiding als administrateur bij suikerfabriek Pagottan (Madioen) en huwde een inlandse. Maar keerde blijkbaar toch terug naar Den Haag waar hij op 56 jarige leeftijd is overleden.