Je zal ze vast wel in de fotoalbums van jezelf of die van je ouders terug kunnen vinden. Foto’s gemaakt in de periode tussen 1970 en 1990. Wat veel van die foto’s gemeen hebben is een verkleuring die naar oranje neigt. De echte kleuren kun je niet meer onderscheiden. In die periode had je een aantal grote ontwikkelcentrales waar fotozaken de belichte fotorolletjes naar toestuurden. En wie kent nog de papieren enveloppen waarin je ze zelf per post kon opsturen? De ontwikkelde foto’s vielen dan na een week bij je thuis op de deurmat. Heel populair was de zijdematte afwerking, een soort kunststof top laagje op het papier. Het had een structuur zodat er geen vette vingerafdrukken zichtbaar achterbleven op het fotopapier. Al die fotocentrales gebruikten hetzelfde ‘slechte’ papier voor het werk van de amateurfotografen en nu zitten we met de gebakken peren.

 

Red ze nu, voordat ze vergaan!

Over een aantal decennia zullen de beelden op die foto’s steeds verder verloren gaan. Dus tijd om te handelen! Het beste kun je ze digitaliseren met behulp van een flatbed scanner en ze opslaan op een opslag apparaat of in de tegenwoordig veel gebruikte cloud. Volg voor het beste resultaat de volgende instructies op:

  • Maak de glasplaat van de scanner en je foto stofvrij met een zachte doek.
  • Scan in RGB.
  • Kies voor het bestandsformaat TIFF voor een optimale kwaliteit.
  • Stel de resolutie in op minimaal 600 dpi

Wat kan Digidoka voor je betekenen?

De meest bijzondere foto’s uit je geredde collectie zijn natuurlijk mooier als de kleur weer zichtbaar wordt. Daarnaast is door het scannen de structuur van het papier waarschijnlijk duidelijk te zien op de scan. En helemaal stofvrij zullen de scans van de foto’s niet zijn.

Verkleurde foto

Als je de scan uitvergroot zie je duidelijk de papierstructuur en spikkels veroorzaakt door stof. En niet te vergeten die foeilelijke oranje/bruine kleur.

Verkleurde foto

Na een ‘behandeling’ door Digidoka een flinke reductie van de papierstructuur, kleuren terug gehaald en vrij van stof.

Verkleurde foto

Voor en na de ‘behandeling’.

Een klein bedrag voor behoud van je familie erfgoed

Het hoeft niet veel te kosten om de mooiste familiefoto’s uit die periode te behouden voor je nageslacht. Je kunt voor mijn volledige drie stappen methode gaan of er één of twee uitkiezen.

  1. Kleur terughalen en optimaliseren € 2,50
  2. Papierstructuur reduceren/verwijderen € 2,50
  3. Stof en spikkelvrij maken € 2,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *