[cws_sc_dropcap]H[/cws_sc_dropcap]et collodium fotografie procedé, ook wel natte plaat genoemd is in 1850 uitgevonden door Frederick Scott Archer. Collodium is een stroperige brandbare vloeistof waarmee glasplaten lichtgevoelig kunnen worden gemaakt. De glasplaat moet in een grote houten camera met zo een mooie koperen lens worden geplaatst om deze vervolgens nog nat te belichten. Het resultaat is een artistiek ogende foto met de uitstraling van oude tijden.

Het resultaat van dit fotografie proces dat nog door een aantal mensen in de huidige tijd wordt bedreven is bijzonder te noemen. Ik heb persoonlijk het digitale tijdperk omarmt en het rommelen met chemicaliën in de doka achter mij gelaten. Maar ik kan nog steeds genieten van foto’s die zijn gemaakt op een analoge manier en heb respect voor de mensen die dit in stand houden.

De digitale natte plaat

In Photoshop heb ik dit proces nagebootst met overlays van originele glasplaten. Het resultaat benaderd het originele procedé. Portretten komen vooral goed uit de verf wanneer deze frontaal en dichtbij zijn genomen. Maar ook andere soorten van afbeeldingen kunnen goed samengaan met de simulatie van collodium. Zoals je hieronder kunt waarnemen.

 

Collodion wetplate techniek

Laat je foto bewerken

Digidoka zet je foto gratis om naar een wetplate foto bij afname van één of meerdere afdrukken of het originele fotobestand. Wellicht mooi als profielfoto? Of gewoon voor aan de muur…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *