Agfa zwart/wit dia's van beverratten

Tussen de partij zit een doosje met zwart/wit dia's, de foto's zijn begin 20ste eeuw in Nederland gemaakt. Onder andere foto's van beverratten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen.

De beverrat is in de periode dat deze dia's zijn gemaakt vanuit Zuid-Amerika naar Europa gehaald voor het bont. Maar ze leven nu op dit continent ook in het wild om dat er exemplaren ontsnapten uit hun verblijf.

Frankrijk 2012

In juni 2012 vertrok ik samen met broer, moeder en vader in een gehuurde auto naar een vakantieadres in Frankrijk. We hadden een huisje gehuurd in Beauchamp sur Huillard, een streek vlakbij de Loire en de stad Orleans. Het zou de laatste vakantie van mijn vader worden. Hij was al vergeetachtig en verward aan het worden in die periode, maar zijn dementie werd later steeds erger. Zo verwisselde hij de shampoo met een schoonmaakmiddel die in die badkamer stond en slaakte na het aanbrengen daarvan een kreet 'AU! Dat prikt!'. Wij vlogen de badkamer in en hebben hem even goed nagespoeld.

Die plek was ook mijn confrontatie met nazaten van de ontsnapte beverratten die bedoeld waren voor de bonthandel. Aan de andere kant van de weg waaraan het huisje lag was een bos. En omdat wandelen in de natuur toen en nu nog steeds een favoriet tijdverdrijf van mij is, ben ik dat bos gaan verkennen. Ik ontdekte achter het bos een meertje en wat sloten. Ik stuitte op een aantal vallen en had niet gelijk door dat er daadwerkelijk een dier in één van die vallen zat. Als dierenliefhebber werd ik daar flink onpasselijk van maar besloot op dat moment om niets te doen. Terug in het huisje vertelde ik mijn familieleden wat ik had aangetroffen. Ik vertelde ook dat het dier op een bever leek maar geen platte staart had.

De andere dag had ik besloten een goede daad te verrichten en het dier uit de val te laten. Mijn broer was nogal sceptisch over mijn plan en zei 'dat durf jij echt niet!' Ik ben toch opnieuw dat bos ingegaan en merkte dat de val leeg was, maar even verderop in het gras zag ik een gruwelijk tafereel. Ik was te laat met mijn bevrijdingsactie, de beverrat lag op zijn rug in het gras en de kop was van de romp gescheiden. Mijn eerste ontmoeting met deze diersoort was dus niet al te prettig. Uiteraard moest ik aan deze ervaring denken toen ik de zwart/wit dia's aan het bekijken was. De beverrat was nogmaals op mijn pad gekomen.

Invasieve exoot

Omdat de beverrat niet in de natuur van Europa thuishoort mogen deze dieren niet meer in Europa worden ingevoerd, gehouden worden en in de vrije natuur rondlopen. Dat hebben de 'mensen' beslist omdat ze een bedreiging zijn voor dijken. Voor de EU lidstaten is het zelfs verplicht om deze dieren op te sporen en te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *