Oude negatieven en foto’s blijven niet voor eeuwig goed. Dus is het handig om deze te digitaliseren. Deze digitale bestanden kunnen bewaard worden en gebruikt worden voor afdrukken en publicaties. Maar hoe ga je oude glasnegatieven digitaliseren? In eerste instantie denk je aan een scanner, maar dan moet deze wel licht achter het negatief kunnen brengen. Uiteraard bestaan die, maar zo een apparaat kost je toch minimaal 300 euro. En de scanner moet hoge resolutie bestanden kunnen creëren als je er foto’s van wil laten maken in een behoorlijk formaat.
Zelf ben ik tot een goedkopere oplossing gekomen. De meeste mensen hebben een camera of smartphone in hun bezit. Dus ik dacht aan reproduceren. Maar dan moeten de negatieven wel op een lichtbak liggen. In de bekende discount winkel Action kocht ik een lichtbak voor Diamond Painting. Eén of andere nieuwe hobby om mensen tijdens verveeluurtjes bezig te houden. Die lichtbak geeft echter mooi regelmatig licht en is ook nog voorzien van twee lichtsterkten. Ik heb mijn camera op een statief gezet en die loodrecht naar beneden gericht. De lichtbak er recht onder geplaatst. Het negatief met de emulsielaag naar boven op de lichtbak gelegd. Dit om optimaal scherp te kunnen stellen. De camera ingesteld op een lage ISO waarde voor minimale beeldruis. Omdat je een vlak voorwerp fotografeert kun je met de diafragma waarde variëren, zodat je op een sluitertijd uitkomt die bewegingsonscherpte tegengaat. Maar voor de zekerheid kun je met de self-timer werken om alle vormen van beweging uit te sluiten. Op deze manier krijg je HR reproducties van de negatieven. Om de nitraat negatieven goed vlak te leggen heb ik er een glasplaatje opgelegd. Je moet dan wel reflecties vanuit de omgeving op het glas voorkomen.

Negatief naar positief

De digitale bestanden op je SD kaartje kun je nu naar een computer downloaden. Met software voor fotobewerking kun je die negatieven omzetten naar een positief beeld. Je zult daarna nog wel de nodige aanpassingen moeten doen om tot een goed zwart/wit beeld te komen.

Het proces in Photoshop

Omdat ik het negatief met de emulsielaag naar boven heb gereproduceerd moet het beeld gespiegeld worden.

Glasnegatieven digitaliseren
Het negatieve beeld zet ik met de sneltoets combinatie Ctrl i om naar een positief beeld.
Glasnegatieven digitaliseren
De weergave verbeter ik met Niveaus.
Glasnegatieven digitaliseren
En daarboven een highpass verscherping.
Fotoreproductie
Het resultaat.

1 Comment

  1. Wilko Beek

    9 december 2020 at 14:46

    Erg leuk hoe je me meeneemt in je stappen

Comments are closed.