The New York Public Library is één van de grootste bronnen van public domain foto’s en ander digitaal beeld. Heel bijzonder is de collectie van fotograaf Dorothea Lange die zij maakte voor de Farm Security Administration. Onder invloed van kranten en andere publicisten is één foto representatief geworden voor haar werk. Dat is de foto van de erwtenplukkers familie waarop een vrouw met haar drie kinderen is te zien.

Ik ben persoonlijk gaan bladeren door de collectie en ben een selectie aan het opbouwen van foto’s die mij aanspreken. De foto’s van haar die op de NYPL website staan mag een ieder downloaden voor wat voor doel dan ook. Ik ben een beetje verliefd geworden op de dramatiek en uitstraling van haar fotografiestijl. Omdat het mij vrij staat te doen wat ik wil met deze foto’s, heb ik een aanvang gemaakt met het stof en krasvrij maken van de beelden. Uiteindelijk wil ik een complete collectie inkleuren. De foto bij dit artikel is al door diverse inkleur kunstenaars onder handen genomen, ik heb echter een bepaalde stijl voor ogen voor dit project.

Wie was Dorothea Lange?

Dorothea Lange (Hoboken (New Jersey), 26 mei 1895 – 11 oktober 1965) was een Amerikaanse fotografe die vooral bekend is geworden door haar documentaire werk.

Dorothea Lange

Ze werd geboren als Dorothea Nutzhorn in Hoboken, New Jersey. Op 7-jarige leeftijd kreeg ze polio, een ziekte waar op dat moment geen behandeling voor bestond. Ze hield er een misvormde rechtervoet aan over. Haar vader liet haar en haar moeder in de steek toen ze 12 was, reden voor haar om de achternaam van haar moeder aan te nemen. Na enkele jaren als assistent voor diverse fotografen gewerkt te hebben, opende ze in 1918 in San Francisco een portretstudio, die een succes werd. In 1920 huwde ze met de schilder Maynard Dixon, met wie ze twee zoons kreeg. Begin 1935 kreeg ze een betrekking als fotograaf voor het Amerikaanse overheidsorgaan Resettlement Administration, later geheten Farm Security Administration. Haar opdracht was het vastleggen van de gevolgen van de Depressie op het sterk verarmde Amerikaanse platteland. Een vorm van sociale fotografie. Hierbij werkte ze veel samen met de econoom Paul Schuster Taylor, met wie ze in 1935 huwde, na een scheiding van Dixon.

Haar meest bekende foto is getiteld Migrant Mother uit 1936, waarop Florence Owens Thompson is afgebeeld met twee van haar kinderen. De identiteit van mevrouw Thompson bleef echter onbekend tot 1978.

In de Tweede Wereldoorlog richtte Lange zich, in opdracht van de War Relocation Authority, op het vastleggen van de omstandigheden waaronder Japanse Amerikanen na de aanval op Pearl Harbor werden geïnterneerd. Na de Tweede Wereldoorlog doceerde ze fotografie aan de San Francisco Art Institute. Na reeds langere tijd aan diverse ziekten te hebben geleden, overleed ze in 1965 aan slokdarmkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *