Aanvullende informatie op het boek Verborgen in doosjes.

In de gevonden advertentie staat de naam van degene die deze heeft laten plaatsen: Dr. L.W. Janssen.

De doctor afkorting maakt duidelijk dat de persoon in kwestie de hoogste academische graad aan een universiteit heeft behaald. Maar ik had alleen de initialen en de achternaam om mijn zoektocht mee te starten. Daarnaast staat er in de advertentie een woonadres van de familie, Oude Delft 2 in Delft.

Als eerste ben ik even in Google streetview gaan zoeken om te zien in wat voor woning ze woonden.

Oude Delft 2, Delft

Een prachtig herenhuis, dus meneer Janssen leefde niet arm en berooid in Delft. Volgende actie van mij was het zoeken op naam in het online archief van Delft. In het zoekveld ‘Zoeken in alle collecties’ L.W. Janssen ingevoerd. Het resultaat 0 gegevens. Daarna heb ik alleen Janssen ingevoerd met 4230 gevonden personen als resultaat. Dus dit leverde niets op.

Een andere mogelijk was om naar de genealogie website WiewasWie te gaan en daar op naam te gaan zoeken. Dus gekozen voor de optie uitgebreid zoeken, de naam Janssen ingevoerd, woonplaats Delft en een periode tussen 1900 en 1940. Omdat zijn naam met een L begint heb ik het resultaat gesorteerd op de voornaam. Daarna genavigeerd naar alle namen die beginnen met een L en zowaar zag ik daartussen een huwelijk van ene Louis Willem Janssen in Delft. Zou dat de persoon zijn op de foto’s?

Het zoekresultaat op wiewaswie.nl

Door met zijn volledige naam op WiewasWie te zoeken kreeg ik als resultaat zijn geboorteregistratie in Middelburg, twee huwelijken maar ook twee scheidingen en een registratie in het gerechtelijk archief van Amsterdam. Het leek mij logisch om eerst naar zijn geboorte akte te kijken want daar begint zijn leven.

Geboorteakte van Louis Willem Janssen

Hij was dus geboren in 1901 en inmiddels overleden anders was hij de oudste man van Nederland geweest. Zijn vader was de onderwijzer Gerard Janssen en zijn moeder Alida Arnoldina Geertsema Beckeringh. Ze woonden in Middelburg en er waren twee getuigen bij de aangifte. Peter Arnoldus Janssen van beroep zaakwaarnemer en een winkelier Jan Johan Doornenbos.

Mijn interesse gaat dan gelijk uit naar de dubbele achternaam van zijn moeder, je hoort weleens dat men dan van adel is. Door te zoeken op die naam in genealogie online ontdek ik dat zijn moeder in het Zeeuwse Kats is geboren, haar vader was daar predikant. Maar andere voorouders worden niet op die website vermeldt. Via geni.com kom ik erachter dat de adel ver te zoeken is binnen die familie. De opa van Louis Willem vond het blijkbaar interessant om de naam van zijn vrouw te koppelen aan zijn eigen achternaam.

De andere naam die mij opvalt is die van de getuige Peter Arnoldus Janssen. Misschien de opa van Louis Willem? Onderzoek in de online archieven zal wel uitsluitsel geven, maar ik doe eerst een Google zoekopdracht met die naam. Ik stuit vervolgens op een uitgebreid artikel over deze Peter Arnoldus, die voor nogal wat oproer zorgde in het Middelburgse en daarbuiten. Onderaan het artikel staat zijn handtekening en die komt overeen met de handtekening op de geboorteakte van Louis Willem.

Om na te gaan hoe de verwantschap is tussen Louis Willem en deze kleurrijke figuur ga ik even terug naar de website WieisWie. Met het invoeren van zijn naam kan ik niet gelijk een connectie vinden met onze Louis Willem. Door te zoeken op genealogie.nl kom ik erachter dat deze man inderdaad de opa is van Louis Willem.

Maar nu moest ik nog bevestigd krijgen dat Louis Willem de persoon op de glasnegatieven is. De connectie met de plaats Utrecht was al duidelijk, dus nogmaals op zijn naam gezocht maar dan in het Utrechts archief. En ja hoor! Hij is samen met zijn ouders vanuit Middelburg naar de Portstraat nummer 5 in Utrecht verhuisd.