Het foto atelier van Heinrich Wilhelm Wollrabe kon je vanaf het jaar 1877 bezoeken aan het Noordeinde 96 in Den Haag. Veel rondreizende fotografen uit Duitsland en Frankrijk vonden klandizie in Nederland en vestigden zich in de grote steden als Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Op de achterkant van hun Carte de Visite maakte ze reclame voor hun vakmanschap, meestal in de Franse taal. Misschien deden ze dit omdat het product in Frankrijk is ontstaan of gewoon omdat het heel chique overkwam. Maar het is ook bekend dat veel beginnende fotografen naar Frankrijk gingen om daar het vak te leren.

Heinrich werd in Hamburg geboren en vestigde zich in Den Haag. Hij was niet alleen een goed fotograaf maar ook een getalenteerde pianist. Zijn kwaliteit bleef niet onopgemerkt en kreeg daarom fotografie opdrachten van het koningshuis.

De winkel van Wollrabe Photographie Instantanee (beeldbank Den Haag)

Ik heb sterk het vermoeden dat het fotoalbum wat ik bezit in de winkel van Wollrabe is gekocht. Veel van de foto's in het album zijn in zijn studio gemaakt.

De familie in het fotoalbum zal nogal onder de indruk zijn geweest van de heer Wollrabe en zijn winkel. Ik denk dat de foto's van het koninklijk huis de aandachtstrekker in zijn etalage was. Deze dames die wellicht uit welgestelde kringen kwamen konden niet anders dan naar deze fotograaf gaan. Men wil toch voor een lens staan waar koninklijk licht doorheen heeft gestraald. En wat mooi zou dit overkomen op familie en vrienden wanneer zij een Carte de Visite van hen in ontvangst namen.

Wollrabe had verschillende geschilderde achtergronden en 'props' in zijn studio. Zo zie ik de stenen balustrade en de rijk gedecoreerde trapleuning regelmatig op zijn foto's terugkomen. Maar wat je heel veel ziet op foto's uit die tijd (let er maar eens op) is een stoel waar de persoon naast staat en met één hand op de leuning steunt.
Een trucje die werd toegepast omdat mensen zich vaak geen raad weten met hun armen en handen tijdens het poseren. Op de foto's hierboven zie je ook dat de armen op instructie van de fotograaf zijn gepositioneerd. Op de foto rechtsboven merk je dat het voor de oudere vrouw geen natuurlijke houding is.

Alle Carte de Visite foto’s in dit artikel zijn gerestaureerd door Digidoka.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *