Het doodlopende spoor

Tussen de glasnegatieven zitten vier foto’s van een bouwplaats. Dan denk je al snel ‘Zijn de foto’s misschien van een aannemer?’ Het was niet zo moeilijk om de locatie van het gebouw in aanbouw te ontdekken. Aan de rand van de plek zag ik een gevel met daarop de bedrijfsnaam Drukkerij Schieveen. En op het negatievendoosje stond geschreven Schoolbouw Mariastraat 1941. Om te achterhalen in welke stad deze foto was genomen plaatste ik een gecombineerde zoekopdracht op Google: Drukkerij Schieveen Mariastraat. Echter zonder resultaat. Volgende optie was: School Mariastraat. Ik stuitte op een artikel van de zeer irritante clickbait website indebuurt over de Prinses Ireneschool in Apeldoorn die in 1940 een nieuw gebouw liet neerzetten. Een dubbele bevestiging kreeg ik toen bleek dat drukkerij Schieveen inderdaad in Apeldoorn was gevestigd aan de Mariastraat nr. 6. Wanneer je nu deze plek zou willen bezoeken kom je bedrogen uit, de school is inmiddels alweer gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor het winkelcentrum Oranjerie.

Bouw van de prinses Ireneschool in Apeldoorn

De tweede aanwijzing

Man voor een prachtige woning.

Op een andere foto zag ik een meneer in een voortuin staan van een grote woning en het naambordje was net te lezen. J. Verhoeff Schilder Behanger. Dus ik was er van overtuigd dat de man die trots in de voortuin staat J. Verhoeff is en dat de woning in Apeldoorn staat. Een gevonden advertentie op Delpher bevestigde mijn gedachtengang. Daarnaast niet zo vreemd in combinatie met de bouw van een nieuwe school, een schilder en behanger hadden ze zeker nodig.

Advertentie gevonden in Delpher

Het adres had ik opgezocht in Google Maps en ja hoor het huis staat er nog, alleen die man in de voortuin is verdwenen. Dus ik ben van alles uit gaan zoeken over de familie Verhoeff en ontdekte dat er twee onderwijzers (zie vorig artikel) tussen de familieleden zaten. Dus 80% zeker dat ik in de goede richting aan het zoeken was.

Maar ondertussen had ik ook foto’s ontdekt van een verkeersoptocht in Groningen. Hoe kon ik Apeldoorn en Groningen aan elkaar koppelen? De zoon Pieter Verhoeff verhuisde wel naar het noorden, maar werd onderwijzer in Leeuwarden. Misschien was het bezoeken van die verkeersoptocht wel een leuk uitje? De foto’s van de optocht zijn uit de bovenverdieping van een woning genomen, dus wellicht had hij kennissen in de stad.

Historische verkeersoptocht Groningen 1930

Met al deze theoriën kon ik nog steeds geen namen aan de personen op de foto’s koppelen. Ik moest het even laten rusten, mijn zoektocht liep vast. De namen Willy en Fop die op het doosje waren geschreven kon ik niet koppelen aan de familie Verhoeff.

In een volgend artikel De huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *