De personen krijgen namen

Op advies van Rolinka van de website Zuidhorn in Beeld heb ik dus de foto van de oude man op de planken en de twee dames op hun Facebook pagina geplaatst. Het duurde slechts een paar uur toen de opmerking verscheen ‘Dit zijn mijn oma en tante’.

Image

Pieter Hazenberg

Molenmaker

1864-1941

Image

Elly Leegte

Image

Alie Rosema

De familieleden op Facebook wisten mij te vertellen dat deze foto op het terrein van de Molenmaker Arend Hazenberg was gemaakt. Dat maakt gelijk duidelijk waarom Pieter boven op houten planken zit. Tegelijkertijd kreeg ik ook nog een mailtje van de molenaar Henk Berens die bovenstaande foto ook had bekeken.

De foto met de dikke planken is waarschijnlijk op het erf van molenmaker Hazenberg genomen. Hij woonde in de voormalige knechten woning die bij de molen van Rosema hoorde. 

Henk stuurde nog onderstaande tekst door en ik kreeg twee scans van een artikel uit een tijdschrift.

"Dat de molens omstreeks 1860 een overheersend beeld op de Bril vormden, blijkt uit de westzijde van het Hoendiep alleen bestond uit molens met woning. En zo was het vanzelfsprekend dat er een molenmakers werkplaats was en wel die van Harm Hazenberg. Dit bedrijf werd later uitgeoefend door zijn zoons Pieter en Arend.

Voordien diende de molenmakerij met woning als knechtenverblijf voor Rosema's molen."

Het artikel in het tijdschrift hierboven gaat over de foto's die zijn genomen van Arend Hazenberg aan het werk. Ik werd hier gelijk blij van want ik herkende de man en wist dat hij ook op meerdere foto's staat die ik in bezit heb. In de tekst gaat het over de schenking van een Fotoalbum aan stichting Molendocumentatie door ene Sierd Schaafsma. De foto's zijn in de jaren dertig en veertig door zijn vader J.M. Schaafsma gemaakt.

Ondertussen had ik ook contact met de dochter van Alie Rosema. Ik vroeg aan haar of zij enig idee had of er een connectie kon zijn tussen Apeldoorn en Groningen. Toen begon zij erover dat een schoonzoon van Arend Hazenberg in Apeldoorn woonde.
En een halve dag later kwam ze met een scan van de rouwadvertentie van Arend Hazenberg op de proppen. Op die scan de namen J.M. Schaafsma en W.E. Schaafsma-Hazenberg uit Apeldoorn.

Nou 1+1=2

De foto's in het tijdschrift gemaakt door J.M. Schaafsma. De foto's die ik heb met daarop Arend Hazenberg en plekken in Apeldoorn.

De negatieven die ik heb zijn van J.M. Schaafsma uit Apeldoorn geweest.

Een klein onderzoek in het Groninger archief bevestigde alles en gaf ook de voornamen prijs van 'mijn' fotograaf en zijn vrouw.

In een volgend artikel: Diverse foto's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *