Mijn oog viel op deze foto in de collectie van Library of congress. Ik heb geen idee waarom de ene foto meer aantrekkingskracht op mij uitoefent dan een ander. Het is in dit geval de hele uitstraling van de foto, de hoeveelheid reclameborden en de mannen met hun rug naar ons toegekeerd naast een oude benzinepomp. de foto is in 1940 gemaakt in een gebied met katoenplantages, Melrose Louisiana. Melrose is een speldenprink op de landkaart in Natchitoches County.

De bar was wat in het zuidelijke taalgebruik bekend stond als een ‘juke-joint’. Een etablissement met muziek, dans, gokken en drinken, voornamelijk gerund door Afro-Amerikanen. Juke-joints werden opgezet voor de Afro-Amerikaanse arbeidskrachten, die de toegang werd geweigerd in wegrestaurants voor blanken.

Ik ben niet de enige die geïntrigeerd is door deze foto. De foto is onder andere gebruikt als inspiratiebron door de kunstenaars Tom McLeod en Jim Lappe en er bestaat zelfs een tinnen model van de hele scene op de foto.

 

 

De reclameborden

Ik ben benieuwd of ik alle reclame uitingen kan lezen van links naar rechts en of de betreffende merken nog steeds bestaan. De posters van de sigarettenmerken zijn niet goed te lezen in tegenstelling tot het grote reclamebord bovenop Frenchies Beer Garden. Regal, Prince of golden beers kunnen we daarop lezen. Het biermerk is helaas verdwenen en heeft niets te maken met het huidige Regalbrau. De oude brouwerij te New Orleans is nu een groot Hotel. Net als de Jax brouwerij, ‘best beer in town’ maar helaas omgetoverd tot een winkelcentrum.

Twee kleinere reclameborden vermelden de Root Beers Hires en Nehi. Root beer is een frisdrank voornamelijk bekend in Noord Amerika met ingrediënten als vanille, zoethout, sassafras en nootmuskaat. Hires en Nehi worden nog steeds verkocht en gemaakt door de bij ons ook bekende Dr. Pepper.

We zien op de foto ook wat reclame voor snuff, Dental en Garretts. Snuff (snuiftabak) is een tabaksproduct, je hebt het in gedroogde of vochtige vorm. Om gedroogde snuiftabak te gebruiken, inhaleer je de gemalen tabak in je neusholte. Om vochtige snuiftabak te gebruiken, ook wel ‘dippen’ genoemd, stop je de tabak tussen je onderlip of wang en tandvlees. De nicotine uit de tabak wordt geabsorbeerd door het slijmvlies van je neus of mond. Beide merken op de foto worden nog verkocht op onder andere de website van Mr. Snuff.

Marion Post Wolcott

Marion Post WolcottDe verantwoordelijke voor deze prachtige foto is Marion Post Wolcott die dit werk maakt voor de farm security administration. Ze werkte voor  de Philadelphia Evening Bulletin waar ze in haar woorden vooral ‘vrouwenonderwerpen’ moest fotograferen. Via de New Yorkse photoleague, kwam ze in contact met andere fotografen en werd zo aanbevolen om voor de FSA te gaan werken.
In de jaren ’70 werd haar werk herontdekt door historici en kunstliefhebbers en kreeg ze zelf ook weer belangstelling voor de fotografie. In 1978 vond haar eerste solo-expositie plaats in Californië en in de jaren ’80 begonnen het Smithsonian en het Metropolitan Museum of Art haar foto’s te verzamelen. De eerste monografie over haar werk verscheen in 1983. Het Art Institute of Chicago organiseerde in 1989 een tentoonstelling van haar werk en dat van haar jongere collega en geestverwant Esther Bubley. Marion Post Wolcott overleed op tachtigjarige leeftijd op 24 november 1990 in Santa Barbara (Californië).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *