Onlangs ontdekte ik een partij oude negatieven op de veilingwebsite CataWiki. Ik dacht bij mijzelf ‘dat zou weleens een leuk project voor de herfst- en wintermaanden kunnen zijn.’ Dus na twee keer overbieden bleef het stil op de veilingwebsite. Na een week kreeg ik het bericht dat de partij voor mij was! Het materiaal heb ik ontvangen en in plaats van de vermelde 100 stuks tel ik er 90, maar daar neem ik ook genoegen mee.

Ik ben dus eerst globaal gaan bekijken wat voor materiaal ik nou eigenlijk heb gekocht. Daarna ga ik het reinigen en digitaliseren. Het plan is om steeds een foto hier op mijn website te plaatsen en deze bespreken of hetgeen ik zie te onderzoeken.

Het materiaal


Doosje Gevaert Vittachrom

Ik had een overzicht van het te ontvangen materiaal op Twitter geplaats en iemand vroeg wat dat Vittachrom betekent. Ik ben erachter gekomen dat het met de chemische samenstelling van de emulsie te maken heeft. Vittachrom bevat Ag2se ofwel Zilver Selenide. Weten we dat ook weer! Op het doosje lezen we Lantaarnplaten, een oude term voor dia’s. Je ziet dat het een langwerpig doosje is en dat heeft te maken met het feit dat het stereodia’s zijn. Met een speciale viewer kon men ze dan als 3D foto bekijken.

Het doosje bevat 4 zwart/wit dia’s.

Ilford Iso-Zenith platen

Een doosje met veel tekst op de voorkant. Ilford en nog een paar fabrikanten van glasplaten hadden de gewoonte om de receptuur voor het ontwikkelen op het doosje te plakken, zo ook in dit geval.

In het doosje zitten 9 glasnegatieven van het formaat 9x12cm, het zijn foto’s van diverse onderwerpen.

Agfa gevaert Sensima Ortochrom

Dit was een leeg doosje, waarschijnlijk leeg gehaald om al het materiaal veilig te verzenden.

Doosje met handgeschreven label

Een doosje waarop uitleg over de inhoud. Ik ben benieuwd of ik hetgeen dat hier is opgeschreven ook daadwerkelijk in het doosje kan vinden. Het geeft de foto’s in ieder geval meer context.

In het doosje zitten 30 celluloseacetaat negatieven en 9 glasnegatieven. Als scheidingsmateriaal tussen de negatieven zitten diverse papiertjes geknipt uit kranten of ander drukwerk.

Deksel van een doosje Gevaert replica Anti Halo

Bijzonder dat deze ertussen zit, want de replica negatieven werden vooral gebruikt voor reproducties van lijnwerk, dus bouwtekeningen, afbeeldingen in boeken etc. ook zijn ze erg hard qua contrast. In het deksel 19 glasnegatieven van het formaat 9x12cm, ik heb deze overgeheveld naar het eerder genoemde lege doosje.

Losse zwart/wit slides

Een stapeltje van 12 onverpakte zwart/wit dia’s. Een paar glaasjes zijn gebroken, dus ik zal kijken of ik de dia’s onbeschadigd uit het glas kan halen. Zo op het eerste gezicht wel bijzondere opnamen van Nederlandse militairen vermoedelijk in Indonesië en foto’s van de Engelse kust voorzien van diverse teksten.

Gevaert Diapositive

Een doosje met 7 zwart/wit dia’s van verschillende onderwerpen op het formaat 8.3×8.3cm.

Al met al leuk materiaal om mezelf mee te vermaken. Ik denk dat jullie al snel de eerste foto’s op deze website zien verschijnen. Uiteraard deel ik dit via Twitter en Facebook.

2 Comments

 1. Fritsjan Gastkemper

  8 juni 2023 at 16:55

  Beste, met opruimen kom ik een doos tegen met doosjes gevuld met glasnegatieven 8×8 cm. Weet u wat voor projector je nodig hebt om ze te bekijken?

  Reply
  • Geri

   8 juni 2023 at 19:03

   Ik neem aan dat je dia’s bedoeld? Negatieven projecteer je niet. Dan zul je op zoek moeten gaan naar een oude toverlantaarn/projector die nog werkt. Op internet speuren… Succes!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *