Hoe anders zien deze mannen er na wat inkleurwerk uit op deze kabinetportretten van ongeveer 150 jaar geleden. Beide mannen zijn op de foto zo rond de 50, dus ongeveer 200 jaar geleden geboren. Rond 1870 zijn ze door de fotograaf gemaakt.

Ingekleurde portretten uit 1870

Maar waar is de lach?

Ik kwam deze portretten tegen in het online archief van het Rijksmuseum en vond het gelijk mooie koppen. In die periode waren de bakkebaarden waarschijnlijk hot. Zelf kan ik er niet zo gecharmeerd van zijn, het is net of ze een pluk Drum shag op hun kaak hebben geplakt. En wat mij vaak opvalt is het gebrek aan een lach, zelfs geen glimlach. Deze beide heren zijn niet de enigen, wanneer je foto’s uit die periode bekijkt zie je nooit iemand naar het ‘vogeltje’ lachen. Allemaal heel ernstig, ze kijken vaak ook heel geconcentreerd naar de camera of er net langs. De ernst straalt er vanaf.

Het zou kunnen dat door de soms lange sluitertijden men heel stil moest zitten waardoor die ernstige uitstraling ontstond. Maar het vastleggen van een portret werd in die tijd ook als een serieuze zaak beschouwd. Het was iets bijzonders en een belangrijk moment wanneer je dat liet doen. Men vergeleek het met het maken van een schilderij, het ging alleen sneller. Op een portretschilderij  werd ook nooit gelachen. De foto moest een tijdloos beeld worden en geen snapshot

De linker man met de volle lippen is Robert Fruin, een bekend historicus uit Leiden, de ander is een onbekende man maar wel met een mooie kop. Als referentie voor de huid heb ik een portret gemaakt door Koos Breukel gebruikt. Koos heb ik meerdere keren persoonlijk mogen ontmoeten op het fotolab waar ik heb gewerkt. Maar later heb ik hem nog een keer ontmoet en kort gesproken tijdens een presentatie die hij gaf. Pas later bedacht ik dat zijn portretten een prachtige bron is voor mijn inkleurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *