Ik heb foto’s in mijn bezit van een familie die een grote band had met het koloniaal Nederlands Indië. Een welgestelde familie die daarnaast ook connecties had met de Nederlandse adel. Je kunt de foto’s bekijken in mijn fotocollectie waar ik het de naam Haags Album heb gegeven, omdat de meesten van deze mensen daar waren geboren en ook weer in Haagse grond verdwenen.

Nu, vele jaren later kom ik achter de identiteit van een man en vrouw op foto’s gemaakt door de fotograaf Wolrabe. Het betreft drie keurige kabinetfoto’s waarop het echtpaar separaat en samen worden afgebeeld.

Door wat te zoeken op internet zag ik dat de familie van Daalen-Wetters ook banden had met de familie de Stuers. De Stuers is een oud adelijk geslacht met een aantal bijzondere familieleden erin. Victor de Stuers (1843-1916) is denk ik wel de bekendste en heeft het meest betekend voor de Nederlandse samenleving als lid van de tweede kamer. Hij was begaan met het behoud van het Nederlands erfgoed en cultuur. Hij legde de basis voor de bouw van het Rijksmuseum en zijn gelaat is daarom gebruikt voor een tweetal ornamenten die op het museumgebouw zitten.

Door verder te zoeken naar deze familie en de connectie met van Daalen-Wetters kwam ik een aantal bijzonder foto’s uit Nederlands Indië tegen. Op één van die foto’s staat een man trots na een jachtpartij bij doodgeschoten wild, met daarbij de vermelding dat de jager Louis de Stuers is. Een bizar tafereel, de Nederlander met een grote groep Indonesische mannen om zich heen. Hij zal het schot wel hebben gelost, maar kan me zo voorstellen dat dit niet geheel zonder de hulp van zijn ‘bedienden’ is gebeurd. Maar zijn gezicht kwam mij bekend voor en heb de foto’s uit het album erbij gepakt. Ik moest even goed kijken, maar zag dat ik een foto van hem had in een jongere versie zonder baard.

Louis de Stuers

  • Volledige naam: Jonkheer Louis de Stuers, geboren 22 februari 1870 in Pasoeroean/Pasoeroean (Ngempit), Oost‑Java.
  • Afkomst: Zoon van Jhr. Hubertus Lambert Josephus Paulus Clement de Stuers (suikerfabrikant in Ngempit) en Julia Geertruida Dorothéa Antoinetta Bisschop Grevelink .
  • Loopbaan in de Indië:
    • 3 juni 1910: benoemd tot controleur, werkzaam in residentie Soerabaja .
    • 5 aug 1910 – 1913: assistent-resident van Japara.
    • 2 okt 1913 – 1917: resident van Tegal.
    • 3 apr 1917 – 1920: resident van de Preanger‑Regentschappen (West‑Java)
  • Eerbewijzen & pensioen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1921; eervol ontslagen op 2 januari 1921 vanwege ziekte .

Einde van zijn leven:

  • Overleed 3 december 1937 in Den Haag; begraven op Algemene Begraafplaats aldaar.

Huwelijk

  • Datum & plaats: 21 december 1897 te Den Haag .
  • Met Helena Maria van Dalen Wetters

 Kinderen

  • Louis Hubert Lambert de Stuer
    Geboren 8 mei 1899 in Kasri, Bangkil s (Indonesië); overleden 6 januari 1970 in Den Haag.
    Trouwde op 24 juli 1939 met Wilhelmina Antonia von Muhlen in Den Haag .
  • Hubert Paul Clement de Stuers
    Geboren 16 september 1901 in Karanganjar (Indonesië) .

Een Resident

Ik moest even onderzoeken wat zo een resident nou precies in Nederlands Indië deed. Het was een hoog ambtenaar die een gewest kreeg toebedeeld en moest samenwerken met een inheemse regent. De residenten gedroegen zich soms als machthebbers over de lokale bevolking. In alle gevallen waren deze ambtenaren belast met het bestuur, de rechtspraak, de politie en de plaatselijke wetgeving. Op de foto hieronder zie je de gewestelijke raad bij de residentie van Louis de Stuer. Hijzelf is het stralende middelpunt met naast hem gezeten de inheemse regent.

Leuk genoeg om te delen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *