Aanvullende informatie op het boek Verborgen in doosjes.

Ik wilde uiteraard graag weten wie de personen zijn op de glasnegatieven die ik in bezit heb. Ik had het geluk dat er wat briefjes tussen de negatieven lagen met notities. Op één briefje vier voornamen. Maar één naam kon ik maar niet ontcijferen, en Googelen op de drie overige namen leverde mij niets op. Dus mijn hoop was gevestigd op een andere foto. Die van de mensen in het laboratorium en de groepsfoto in een tuin. Ik wist door een stempel op één van de doosjes dat ze vermoedelijk in Utrecht waren genomen, maar dat was een wilde gok.

Studenten in een laboratorium.

Dezelfde personen in een tuin.

De botanici

Door twee foto’s die denk ik in Utrecht zijn gemaakt in de oude Hortus, kreeg ik al een vermoeden dat de man die we regelmatig op de foto’s zien een bioloog of iets dergelijks was of een studie daarin volgde. Op één van die foto’s zie ik een man staan die (volgens mij) ook op een foto voorkomt geplaatst op de website van het Universiteitsmuseum Utrecht. Op een paar doosjes staat een stempel van de Handel in Fotografie Artikelen gevestigd aan de Oudkerkhof 34 te Utrecht. 

De man links met de bril die op de lab foto voorkomt is waarschijnlijk Joseph Lanjouw (1902-1984). Hoogleraar Plantkunde en studeerde vanaf 1922 aan de universiteit van Utrecht. De man met de sigaar in de hand is de hoogleraar W.C. de Graaff. Hoogleraar Pharmacographie, galenische pharmacie en microbiologie.

Maar via deze weg lukte het niet om de identiteit te achterhalen van de man die ik regelmatig op de foto’s zag.

Het briefje

Ik maakte de beste kans met het briefje waarop de namen Gerda, Hans , Peter en ?

Ik heb een vraag gesteld binnen een Durf Te Vragen groep op Facebook. Wie kan die vierde naam lezen? Het antwoord kwam van ene Irma die door een zoekopdracht een oude overlijdensadvertentie vond. Door die fantastische vondst wist ik voor zeker dat de vierde naam Loekie is. En de naam van de vader (de man op de foto's) staat erop: L.W. Janssen.

Ik ben zelf daarna met de vier namen op Delpher gaan zoeken. Een website waar je oude kranten kunt doorzoeken. En dit leverde hetzelfde resultaat op, een overlijdensadvertentie van Hans Le Roy.

Het onderzoek kon verder gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *