Tijdens het restaureren en inkleuren van foto’s krijg ik regelmatig leuke details onder ogen. Dat komt omdat je de afbeelding van hoek tot hoek bekijkt op ‘pixel niveau’. Zo ontdekte ik laatst een zwarte kat onder een tafel op een vooroorlogse foto, maar teksten maken mij ook nieuwsgierig. De loep komt dan uit de lade en ik zet een Sherlock Holmes pet op om vervolgens als een ware detective te speuren naar de achtergronden van gebouwen, personen en andere zaken.

Op deze foto van Dorothea Lange uit 1937 staat een boer uit Alabama. Op de rand van de foto stond met potlood ‘Exhibit Hands’. Dat maakt voor mij duidelijk dat het er één uit een serie is waarop alleen handen te zien zijn. Maar niet alleen de handen vallen op in deze foto, de versleten jeans outfit is zeker zo interessant. Op de knoop staat Pay Day. In eerste instantie dacht ik dat het een knoop was gefabriceerd van één of ander koper muntje. Een muntje die men kreeg na vele uren arbeid op het droge land. Maar op Google vond ik zowaar een foto van een jeans jasje uit 1940 van het merk Pay Day. Deze kleding werd gemaakt door de J.C. Penney Company.

Verder onderzoek bracht me op een Wikipedia pagina, alwaar ik ontdek dat deze James Cash Penney in 1902 begon met zijn eigen winkel. En tot mijn grote verbazing bestaan of bestonden er nog steeds winkels tot heden. https://www.jcpenney.com/ Ik schrijf ‘bestond’, omdat het bedrijf volgens Wikipedia dit jaar bankroet is geraakt. Als reden wordt het Corona virus vermeldt. De personeelsleden van de 154 winkels kregen na mei van dit jaar dus geen Pay Day.

De foto van Dorothea Lange is oorspronkelijk zwart/wit en ingekleurd door mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *