Bij het door mij verworven negatief en dia materiaal zit een dia van een molen en een andere dia wat volgens mij een onderdeel is van een molen. Persoonlijk heb ik helemaal niets met molentjes en heb zelfs geen behoefte om ze te fotograferen wanneer ik er één tegenkom. Op de dia is gelukkig een naam en datum zichtbaar op de molen. Eendracht en de datum 1887. Rechts onderaan de molen zien we een man met een hoed bukken om iets op te rapen of om het onderdeel op de andere foto te bekijken. Ik vermoed dat de foto’s rond 1930 zijn gemaakt.

De Eendracht

Na een zoekopdracht op Google over deze molen zie ik dat het best een beroemde is, er is zelfs een boekje over geschreven. Het betreft de poldermolen De Eendracht aan de rand van het dorp Sebaldeburen in de provincie Groningen.

In de maand mei van het jaar 1887 brand een deel van de molen af en in hetzelfde jaar wordt er een nieuwe bovenkruier op gezet. De Eendracht bemaalt met 2 vijzels de Sebaldebuurstermolenpolder en de Grootegastmolenpolder op het Kolonelsdiep. Jawel ik ontdekte dat het onderdeel op de andere foto een vijzel heet en ik vermoed dat die onder de planken liggen die vanaf de molen naar de roosters aan het water lopen. Zo een dubbele vijzel schijnt vrij uniek te zijn in molenland. Ene Jan van Esch was de molenaar van 1895 tot 1953.

Op internet kwam ik een kleine foto tegen van de man en denk daarom dat degene die rechts achter de vijzel staat meneer van Esch is.

Twee mannen achter een houten vijzel

De molen heeft een aantal restauraties ondergaan door de jaren heen en in 2006 werd de laatste afgerond. De molen is weer geheel maalvaardig zoals dat blijkbaar heet en de huidige molenaar is Henk Berends. De molen is in de weekenden te bezoeken.

Foto uit de beeldbank van het Groninger archief

Provincialeweg 7
9862 PA Sebaldeburen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *