Ik heb in mijn boek wat meer verteld over de vader van Wilhelmina Hendrika Noorman, Gerrit. Maar wat valt er te ontdekken over haar moeder? Mientje Hoek.

Een prachtige foto van Wilhelmina Hendrika Noorman als kind.

Wilhelmina Helena Hoek, is de moeder van de jonge vrouw die ik op de glasnegatieven heb staan. Ze werd geboren op 19 augustus 1870 in Den Haag en haar beroep was Opera zangeres (volgens de familie website). Wat gaaf! Dan denk ik gelijk; zouden er nog geluidopnames bestaan of artikelen over een optreden? Maar op haar 20ste verhuist ze naar haar geliefde in Veendam. Kon ze haar beroep daar uitoefenen?

Wilhelmina Helena Hoek

Ze trouwt op haar 28ste met Gerrit Noorman en in de huwelijksakte staat geen beroep vermeldt. Op alle akten die ik online kan vinden staat steeds ‘geen beroep’. Misschien heeft ze wel haar bijdragen geleverd binnen een operagezelschap in Utrecht. Ik heb daar echter niets over kunnen vinden.

Na wat speuren op de website Delpher kwam ik een bericht tegen van het Nieuwsblad van het Noorden:

Als de Vrouwenbond niet met al zijn Volksconcerten succes had, zou men gisterenavond de vereeniging getroost kunnen hebben met de opmerking: dat eind goed, al goed is. Nu was er voor de dames, die zich voor de volksconcerten zooveel moeite geven, allerminst troost noodig, maar het blijft daarom niet minder waar dat het eind goed was. Het laatste Volksconcert in dit seizoen laat zeker bij het talrijke publiek zeer aangename herinneringen achter. In den heer Bryan uit Zwolle leerden ze een violist kennen, die als dilettant een zeer achtenswaardige hoogte heeft bereikt en vooral het Andante uit een Sonate van Kor Kuiler en de Legende van Carl Bohn mooi speelde; in mevr. Noorman-Hoek uit Veendam een zangeres met een mooie, klankrijke sopraan en heel wat school, die met haar liedjes niet minder succes had dan met haar solo’s in ‘Der Rose Pilgerfahrt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *